luni, 5 ianuarie 2009

Ajax, mini introducere

Ajax

Ajax este un nume interesant pentru un tip de programare facut popular de catre cei de la Google in 2005 si alti dezvoltatori web. Ajax este un acronim pentru Asynchronous Javascript And XML.

De asemenea ne putem gandi la Ajax ca la o versiune s Javascriptului dopata:P

Ajax - Javascript imbunatatit

Cand a fost introdus javascriptul, oamenilor le-au placut toate chestiile cool pe care le puteau face cu browserele web pentru a imbunatati experienta utilizatorilor si ai face sa interactioneze mai bine si mai usor cu paginile vizitate. Puteau valida forumurile, face popup messages mai interesante, sa face utilitare web cool si multe altele. Insa, Javascript nu oferea nici o posibilitate de a transmite informatii intre browserele web si server-ul web.

Daca cineva vroia sa transfere informatii de la o baza de date de pe un server sau sa trimita informatii de la utilizator catre un script de pe server precum PHP, trebuia sa faci mai intai un form HTML pentru a trimite prin POST sau Get date catre server. Utilizatorul trebuia apoi sa faca click pe “Submit”, sa astepte ca serverul sa raspunda si de abia atunci o noua pagina s-ar fi incarcat cu rezultatele. Si nu era prea placut sa se astepte atat de mult.

Ajax incearca sa remedieze aceasta problema lasand Javascriptul sa comunice direct cu serverul, folosind un obiect special Javascript XMLHttpRequest. Cu acest obiect, Javascript poate prelua informatii de la server fara a mai fi nevoie sa se incarce o noua pagina!

Ajax – O solutie?

Destul de adevarat. Folosind programarea in Ajax veti putea sa schimbati date cu un server web fara sa mai fie necesar incarcarea unei noi pagini. In loc sa priviti Ajax-ul ca “un nou mod de a dezvolta site-uri web” ar trebui sa-l priviti ca o noua arma pe care o puteti adauga arsenalului vostru de programare.
 
Ajax poate fi putin greoi pentru cei cu putina experienta in programarea web. Este recomandat sa stiti bine inainte sa va apucati de Ajax HTML si Javascript mai intai.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu