Este vorba despre o expozitie cu machete realizate din lemn dupa schitele lui Leonardo da Vinci. Sunt cam 40 exponate, unele reprezentand masini care au fost sau sunt inca folosite, altele - mecanismele care stau la baza acelor masini.
Las pozele sa vorbeasca:
Fierastraul hidraulic: Curentul apei mobilizeaz roata, care la randul ei actioneaza fierastraul in sens vertical si provoaca avansarea caruciorului spre trunchi. Acest tip de fierastrau se mai foloseste inca in regiunile alpine.
Bicicleta: Schitele acestui desen poarta semnatura elevului Sallai. Acest lucru, impreuna cu trasaturile desenului si lipsa particularitatilor, sugereaza ca schitele descoperite nu ii apartin lui Leonardo, ci elevului sau care probabil a vazut un model al bicicletei in atelierul maestrului.

Burghiul hidraulic: Cu acest burghiu actionat de o roata hidraulica orizontala, Leonardo indica un mod de prelucrare a lemnului in vederea realizarii de tuburi.
Parasuta: Acest proiect demonstreaza cat de ingenioase si avangardiste au fost ideile lui Leonardo. Parasuta era construita din panza de in fixata pe un suport de forma piramidala, cu latura de 7m.
Rulmentul: O serie de sfere interpuse intre doua suprafete in miscare evita frecarea si uzura celor doua suprafete. Si in acest caz Leonardo a perfectionat proiectul initial, creand o pista de miscare in forma de inel care sa permita sferelor sa se miste fara a veni in contact una cu cealalta.
Deltaplanul: Masinile de zbor concepute de Leonardo in tinerete sunt in general actionate de forta omului; in cea de-a doua parte a vietii, el intelege ca forta umana e insuficienta si decide sa foloseasca puterea vantului si a curentilor de aer. Deltaplanul este dotat cu o timona pentru controlul directiei de zbor.
Tancul: Reluand ideea unui vehicul acoperit care sa penetreze liniile inamice, Leonardo concepe un vehicul greu, de forma unei broaste testoase, cu tunuri orientate de jur imprejur, ramforsat cu placi metalice. Problema mobilitatii o rezolva plasand in interior un sistem de manivele pentru invartirea rotilor actionate de opt oameni.
Cum functioneaza fierastraul hidraulic:
Expozitia va fi deschisa in foaierul Teatrului National de Opereta "Ion Dacian" pana pe 31 ianuarie 2009, zilnic intre orele 11-22. Un bilet intreg costa 20 lei, iar elevii si studentii au o reducere de 50%.