sâmbătă, 29 noiembrie 2008

[offtopic] Leonardo Da Vinci - Invenţiile unui geniu

Saptamana trecuta am reusit sa ajung in sfarsit la expozitia "Leonardo Da Vinci - Invenţiile unui geniu". Spun in sfarsit pentru ca de la inceputul lunii octombrie de cand s-a deschis am tot vrut sa merg si n-am apucat.

Este vorba despre o expozitie cu machete realizate din lemn dupa schitele lui Leonardo da Vinci. Sunt cam 40 exponate, unele reprezentand masini care au fost sau sunt inca folosite, altele - mecanismele care stau la baza acelor masini.

Las pozele sa vorbeasca:


Fierastraul  hidraulic
Fierastraul hidraulic: Curentul apei mobilizeaz roata, care la randul ei actioneaza fierastraul in sens vertical si provoaca avansarea caruciorului spre trunchi. Acest tip de fierastrau se mai foloseste inca in regiunile alpine.




Bicicleta
Bicicleta: Schitele acestui desen poarta semnatura elevului Sallai. Acest lucru, impreuna cu trasaturile desenului si lipsa particularitatilor, sugereaza ca schitele descoperite nu ii apartin lui Leonardo, ci elevului sau care probabil a vazut un model al bicicletei in atelierul maestrului.




Burghiul hidraulic
Burghiul hidraulic: Cu acest burghiu actionat de o roata hidraulica orizontala, Leonardo indica un mod de prelucrare a lemnului in vederea realizarii de tuburi.




Parasuta
Parasuta: Acest proiect demonstreaza cat de ingenioase si avangardiste au fost ideile lui Leonardo. Parasuta era construita din panza de in fixata pe un suport de forma piramidala, cu latura de 7m.




Rulmentul
Rulmentul: O serie de sfere interpuse intre doua suprafete in miscare evita frecarea si uzura celor doua suprafete. Si in acest caz Leonardo a perfectionat proiectul initial, creand o pista de miscare in forma de inel care sa permita sferelor sa se miste fara a veni in contact una cu cealalta.





Deltaplanul: Masinile de zbor concepute de Leonardo in tinerete sunt in general actionate de forta omului; in cea de-a doua parte a vietii, el intelege ca forta umana e insuficienta si decide sa foloseasca puterea vantului si a curentilor de aer. Deltaplanul este dotat cu o timona pentru controlul directiei de zbor.




Tancul
Tancul: Reluand ideea unui vehicul acoperit care sa penetreze liniile inamice, Leonardo concepe un vehicul greu, de forma unei broaste testoase, cu tunuri orientate de jur imprejur, ramforsat cu placi metalice. Problema mobilitatii o rezolva plasand in interior un sistem de manivele pentru invartirea rotilor actionate de opt oameni.






Cum functioneaza fierastraul hidraulic:




Expozitia va fi deschisa in foaierul Teatrului National de Opereta "Ion Dacian" pana pe 31 ianuarie 2009, zilnic intre orele 11-22. Un bilet intreg costa 20 lei, iar elevii si studentii au o reducere de 50%.

4 comentarii:

  1. Am vizitat si eu expozitia. Merita.

    RăspundețiȘtergere
  2. Super expozitie! Daca mai aflii si de alte expoztiii anunta-ne:)

    RăspundețiȘtergere
  3. cred ca e destul de faina expozitia nu mai ca nu se mai folosesc si in ziua de azi asa ceva cred ca ar fi mai bun asa....... spuneti si voi daca nu.........

    RăspundețiȘtergere
  4. despre ciocanul lui Da Vinci nu aveti nimic?

    RăspundețiȘtergere