marți, 4 noiembrie 2008

Cateva cuvinte si despre XHTML & CSS

Aceasta postare are ca scop o scurta descriere a conceptelor enumerate in titlu.
Pentru inceput voi prezenta cateva informatii legate de XHTML, urmand sa continui cu introducerea in lumea fascinanta a CSS-ului.

Conceptul XHTML
constituie prescurtarea notiunii Extensible Hypertext Markup Language si reprezinta un limbaj de structurare a datelor, cu alte cuvinte se poate spune ca este o reformulare a limbajului HTML, adaugand constrangeri la sintaxa HTML.

In comparatie cu limbajul HTML care este o aplicatie SGML, XHTML constituie o aplicatie XML, mult mai riguroasa, cu o structura bine definita si cu mai multe constrangeri.Documentele XHTML sunt bine formate si de aceea permit procesarea automata de catre ustensilele XML.

Caracteristicile limbajului XHTML sunt descrise de urmatoarele afirmatii:
- limbajul este case sensitive, astfel daca veti incerca sa scrieti numele elementelor cu majuscule nu veti avea ca rezultat un XHTML valid;
- daca tag-urile nu se vor inchide corect atunci va exista o problema, de aceea trebuie sa fim atenti la imbricarea acestora (trebuie inchise chiar si tag-urile goale)
- exista posibilitatea de a crea elemente cu un continut vid, fara nici un fel de eroare;
- o greseala frecventa reprezinta scrierea valorilor atributelor fara ghilimele;
- obligatoriu trebuie sa introducem elementele head,body si title;

Fiecare document XHTML va contine declaratia tipului sau, o declaratie DOCTYPE.
Astfel se poate realiza o clasificare a documentelor in functie de tipul lor, cu propriul DTD:
XHTML 1.0 Strict - echivalent cu strict HTML 4.01 si include elemente si atribute care au fost dezaprobate in HTML 4.01.
XHTML 1.0 Transitional - echivalent cu HTML 4.01 Transitional si include prezentarea elementelor precum “center”, “font” si “strike”
XHTML 1.0 Frameset - echivalent cu HTML 4.01 Frameset si permite definirea “frameset documents”

Observatie
Documentele XHTML pot fi text/html, text/xml, aplication/xml sau application/xhtml+xml.

Concluzie
Scopul folosirii XHTML-ului este acela de a inlocui limbajul clasic HTML, de a schimba tehnologia folosita cu una mai performanta, realizand un pas important in dezvoltarea web-ului, in plus fiind sustinut de catre organizatia W3C.

De retinut

XHTML = HTML scris cu reguli XML

Utile

Exista diferite site-uri unde se poate testa valabilitate XHTML-urilor, dintre care mentionez doua:
http://validator.w3.org/
http://www.validome.org/

Pentru o mai buna intelegere a regulilor XHTML si a diferentelor fata de HTML, vizualizati clipul urmator si accesati linkurile de mai jos:




http://en.wikipedia.org/wiki/XHTML
http://www.youtube.com/watch?v=gVmcvU1tWVY


Conceptul CSS sau Cascading Style Sheets se refera la modul in care elementele din HTML sunt afisate, in alta ordine de idei este un limbaj de formatare care ne poate usura munca (sau nu). :)

Deoarece exista mai multe nivele de prioritate a stilurilor, este necesar sa tinem cont de ele, deci prin urmare sa le cunoastem. Astfel primul nivel ii apartine browser-ului (stilul implicit), pe urmatorul nivel se intalneste stilul descris in fisierul cu extensia css, apoi nivelul 3 contine stilul din interiorul paginii, adaugat in zona de head ,pentru ca ultimul nivel sa descrie stilul din cadrul elementului.

In ceea ce priveste sintaxa CSS-ului se poate spune doua cuvinte: “foarte simpla” si acest lucru datorita faptului ca este formata din 3 elemente: selector, proprietate si valoare , sub forma unui tuplu => selector{proprietate:valoare}

Exemplu: h1{color:yellow}

Se pot definii mai multe stiluri pentru un element sau un stil pentru mai multe elemente.
Exemplu1:
h1.yellow{color:yellow}
h1.blue{color:blue}
"< class="”yellow”"> soare < /h1>
< class="”blue”"> cer < /h1> "
Exemplu2:
.center{text:align:center}
“< class="”center”"> titlu”

Informatia continuta de CSS poate fi accesata prin diferite surse, de exemplu aceasta fi atasata printr-un fisier extern sau introdusa direct in documentul HTML
CSS are diferite nivele si profile: CSS1 (publicat in decembrie 1996), CSS2 (publicat in mai 1998) si CCS3 (urmeaza a fi publicat)

Observatie

In cazul acestui limbaj, browser-ul este tolerant,astfel in momentul in care unele elemente sunt incorecte, se ignora si se continua cu urmatoarele elemente.
Din aceasta cauza probabil ca nu exista nici o unealta care sa valideze CSS-urile.

Browser-ele cu o versiune mai veche vor interpreta diferit CSS-urile, acest lucru devenind un dezavantaj al acestor limbaje de formatare.

Concluzie

Limbajul CSS este usor de folosit ,totodata avand un impact mare asupra formatarii documentului, prin stilurile definite.

De retinut

Acest limbaj de formatare este foarte util si frecvent folosit in crearea si modificarea site-urilor cu o complexitate mare.

Utile

Pentru mai multe informatii accesati:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cascading_Style_Sheets
http://www.youtube.com/watch?v=PHt5wsva32A

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu