joi, 20 noiembrie 2008

HI5 API

Cand am primit prima data invitatie pe Hi5 (acum cativa ani) m-am gandit: "Ce-o mai fi si asta?". Ca sa aflu, mi-am facut cont. Am completat cateva informatii, am pus 10 poze si gata. Pe urma am mai intrat in cont doar cand am primit alte invitatii. N-am fost niciodata fan Hi5, dar imi place sa ma uit la pozele prietenilor (pe unii dintre ei asta e singurul mod in care ii mai vad:D). Am pierdut ore bune uitandu-ma la pozele prietenilor si ale prietenilor prietenilor si ale prietenilor prietenilor prietenilor etc...

De aceea Hi5 a fost prima alegere cand am vazut enuntul temei 1: analiza unor comunitati web. Trebuia sa extrag cunostinte referitoare la relatiile sociale din cadrul comunitatii. Prima idee a fost sa parsez efectiv pagina web a profilului unui utilizator (am pornit chiar de la mine). Am folosit cunostintele despre DOM&SAX si am ales sa parsez cu SAX (deoarece nu trebuia sa fac cine stie ce prelucrari de date, ci doar sa le afisez; asadar pe masura ce se declanseaza un eveniment - apare tag-ul corespunzator - se extrage informatia si se afiseaza). Problema a fost insa ca pagina nu era corecta din punct de vedere al sintaxei XML: aparea caracterul & care este strict interzis in XML.

Asa ca am cautat alte metode, stiind ca unele comunitati ofera API-uri pentru extragerea informatiilor. Am descoperit HI5 API care este deocamdata in stadiul de beta - a fost lansat abia in martie anul acesta (lucky me:P). Acest API permite extragerea de informatii prin 2 metode: folosind SOAP (Simple Object Access Protocol) sau folosind REST (REpresentational State Transfer). SOAP este un protocol prin care serviciile web schimba informatii, formatul mesajelor folosind sintaxa XML. REST, asa cum a fost el initial definit, se bazeaza pe o serie de principii dintre care cel mai important este reprezentat de conceptul de resurse: o resursa mentine anumite informatii si este identificata printr-un URI (Universal Resource Identifier) unic.

Eu am folosit REST pentru rezolvarea temei. Practic tot ce am facut consta in urmatoarele: in primul rand am creat un parser de tip SAX, caruia i-am dat sa parseze un URL (Universal Resource Locator - locatia unde se afla resursa dorita). Totodata am mentinut si un vector de URL-uri ale prietenilor deja "vizitati" - pentru a nu ajunge la cicluri (daca un user are un prieten care a mai fost afisat, nu il mai introduc in vector). La rulare am dat de alta exceptie (dupa parsarea mai multor prieteni): unul dintre URL-uri continea caractere non-Unicode. Am tras concluzia ca paginile web sunt facute cam in graba, bazandu-se pe faptul ca browserele sunt suficient de "destepte" incat sa treaca cu vederea aceste mici "scapari".

Revenind la URL-ul ce l-am trimis spre parsare, linia de cod este:

parser.parse("http://api.hi5.com/rest/profile/foaf/id")

Radacina pentru toate resursele este http://api.hi5.com/rest/. De exemplu, pentru a obtine lista de albume a unui utilizator URL-ul este http://api.hi5.com/rest/feed/albumlist/id. Din pacate nu exista resurse pentru extragerea comentariilor.

ID-ul utilizatorului din URL-urile de mai sus se poate afla din adresa paginii sale de profil: http://hi5.com/friend/p8260414--Micky--html sau, daca utilizatorul este logat, http://hi5.com/friend/profile/displaySameProfile.do?userid=8260414. In aceste exemple ID-ul este 8260414.

In concluzie, aceasta tema m-a ajutat sa descopar noi notiuni pe care le pot folosi pentru a dezvolta aplicatii pentru Hi5 - si pentru orice alte site-uri compatibile cu standardul OpenSocial. Acum imi mai trebuie doar idei de aplicatii:P

2 comentarii:

  1. Te rog mult, ajuta-ma! Mi-am facut un hi5 acum cateva luni si i-am uitat adresa de e-mail...:">
    As vrea sa aflu adresa de e-mail stiind adresa de hi5. Te rog...ajuta-ma, raman datoare, ok? ID-ul meu de acum este gipsy_andra

    RăspundețiȘtergere
  2. vreau sa fac o aplicatie proprie ptr forum de genul hi5 checker. adica, eu introduc un id (sau dau click pe un id) si sa faca un search printre useri si sa dea rezultatele obtinute.
    ai vreo idee cum as putea face asta ?

    RăspundețiȘtergere